Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > Webinar ACGEP-UNISPORT “L'Esport després de la COVID’19”

Webinar ACGEP-UNISPORT “L'Esport després de la COVID’19”

26/04/2020

El passat 24 d'abril l'ACGEP organitzà conjuntament amb UNISPORT MANAGEMENT SCHOOL i amb la col·laboració de FAGDE, un webinar gratuït on van participar tres professionals de l’àmbit esportiu amb una contrastada trajectòria: Boni Teruelo, Juanma Murua i Lydia Pena, moderat magistralment pel periodista esportiu Orfeo Suárez. Les gairebé 500 persones, d'un total de 700 inscrits, connectades en rigorós directe i les conclusions derivades de l’enriquidor debat entre els tres professionals van fer palesa la importància del networking en l’àmbit de la Gestió Esportiva i de la històrica rellevància de l’ACGEP impulsant formacions i trobades entre professionals arreu del territori català.


El segon webinar organitzat conjuntament per l’ACGEP i UNISPORT MANAGEMENT SCHOOL, amb la col·laboració de FAGDE sobre “El Deporte después de la Covid’19” resultà un èxit de participació sense precedents amb el seguiment en directe de prop de 500 participants procedents de 23 estats diferents tan allunyats com Alemanya, Andorra, Argentina, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Índia, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Uruguai, Veneçuela i, majoritàriament, Espanya.

Però més enllà de la participació, la qualitat de la projecció, les interaccions en directe i el debat i els continguts extrets no van decebre els oients que el van acompanyar que, exemplarment moderat pel periodista esportiu de El Mundo Orfeo Suárez, van saber treure suc a la inqüestionable qualitat dels ponents convidats.

 

Boni Teruelo, Llicenciat en Educació Física, Soci de KAIT -Associació Basca de Gestors de l’Esport- i Director-Gerent de l’Institut Municipal d’Esports de Santurtzi (BIZKAIA), inicià el debat afirmant que ens trobem "caminant immersos en una espessa boira que projecta incertesa i dubtes; s'esperen grans pèrdues d'ingressos en la gestió de centres esportius (sector públic més els seus col·laboradors com són les empreses de prestació de serveis, sector privat i tercer sector o associatiu, on no podran fer efectiva la despesa i per tant, justificar les subvencions), però cal transmetre optimisme donat que mai havíem aconseguit vincular tant l'Esport amb la Salut com ara i això ho hem d'aprofitar per baixar l'activitat física a la base de la piràmide de Maslow on estan les necessitats humanes i aconseguir ser considerats com una necessitat bàsica".

 

Juanma Murua, consultor especialista en Polítiques Esportives, afegí que "els ajuntaments hauran de destinar els seus recursos a aspectes més importants i haurien de prendre importància les institucions intermèdies en les ajudes a l'Esport (diputacions, consells comarcals,...) i podent aportar reflexió i perspectiva a mig/llarg termini a les actuacions urgents que es prenguin a curt en els ajuntaments, així com per facilitar la col·laboració entre agents del territori en qüestió. Caldrà reinventar el nostre programari, protocols i accions per adaptar-nos a les mesures necessàries que estableixin les autoritats sanitàries i que retornin la confiança dels usuaris. Necessitem Organitzacions àgils i amb capacitat de supervivència i d'adaptació".

 

Lydia Pena, membre de l'equip directiu de Grup SEAE, responsable de Gestió Tècnica, formació, consultoria, qualitat i mètodes així com Directora de Consultoria i Planificació, Consultora i vicepresidenta de la Federació Catalana d'Handbol i vocal de FAGDE, aportà que "L'Esport per a tothom es reflecteix en els seus respectius referents de l'Esport professional i quan aquest arrenqui facilitarà la represa de l'Esport popular i de base pel reforç de confiança que suposa”. També afirmà que “si s’està plantejant que hi hagi activitats per a nens al juliol, com no ens plantejarem que la resta d'Instal·lacions tornin a funcionar encara que sigui amb restriccions? Si alguna cosa sabem fer al sector, és reforçar-nos davant les crisis". En una segona intervenció, Lydia Pena ens deia que "seguim fent el mateix que fa molts anys i haurem de reinventar-nos i reestructurar-nos (lògica dels centres municipals, unió de clubs d'un mateix municipi per compartir estructures, col·laboració públic-privada, sessions d'activitats dirigides tractades com a grups tancats, ...). Hem de transmetre seguretat perquè els usuaris tornin als nostres centres i auto-responsabilitat amb relació a l'ús dels mateixos amb el compliment dels nous protocols establerts".

 

Ja en el torn de preguntes dels assistents coordinat per Orfeo Suárez, a la pregunta "Hi haurà més Esport en línia i teletreball en el sector?” Els ponents coincidien en la creença que l'eclosió de l'Esport en línia via APP, xarxes socials, esport At Home, ... , era transitòria i derivada de la situació de confinament, si no haguessin aparegut grans productores amb sessions d’activitat física de gran qualitat i no en entorns domèstics. I referint-se a l’esport online, destacaven que el que mai podrien substituir les màquines són les relacions socials i que hem de preservar-les adaptant-nos a les recomanacions de les autoritats sanitàries.

A la pregunta de “si podria sortir una tendència més individual de la pràctica Esportiva?” els ponents van concloure que podria ser, però que creien que seguiria sent complementària als serveis prestats a les instal·lacions esportives. El covid 19 ha vinculat més que mai l'esport amb la salut i l'esport ha de ser pautat per un professional i aquesta pot ser una possible sortida per als joves en un més que previst context de crisi. Puntualitzaven que “en aquestes dates tots cuinem i no tots en sortirem cuiners” i Boni Teruelo ho resumia afirmant que “el vademècum no substitueix el metge". També es coincidia en el fet que s'ha canviat la lluita per la pandèmia del sedentarisme per encara no sabem què; però el que acabi sent ha de ser viable esportiva, social (per a tots) i econòmicament.

 

Josep Campanya Oviedo, President de l’ACGEP, agraí l’acceptació i aportació de moderador i ponents al webinar, destacant els missatges que es van desprendre d’un debat del tot enriquidor i que de ben segur que obre camí a molts dels gestors esportius que compartim incertesa en un entorn més canviant encara del que ja és habitual.

 

Per accedir a la gravació del Webinar fes clcik aquí.

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP