Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > L'ACGEP present al Seminari de «Tancaments lleugers de pistes poliesportives cobertes» impartit per la Diputació de Barcelona

L'ACGEP present al Seminari de «Tancaments lleugers de pistes poliesportives cobertes» impartit per la Diputació de Barcelona

16/12/2022

El passat dilluns 12 de desembre va tenir lloc el Seminari virtual organitzat per la Gerència de Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona on es van presentar i exposar els objectius de la publicació «Tancaments lleugers de pistes poliesportives cobertes», a càrrec de la coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola.

Al Seminari virtual «Tancaments lleugers de pistes poliesportives cobertes», organitzat per la Gerència de Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona, es van presentar i exposar els objectius de la publicació amb el mateix nom que es pot consultar al següent ENLLAÇ, realitzada per Jordi Álvarez Farràs, arquitecte. Marc Vilabrú, Gerent de l'ACGEP, va assistir a la presentació en representació de l'Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals.

Com s'estableix al document, la pista poliesportiva exterior és un dels espais esportius bàsics de molts municipis. Són espais polivalents i oberts a la ciutadania que sovint esdevenen un dels focus d’activitat esportiva, lúdica i social del veïnat. 

Per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, des de la Diputació de Barcelona s'apunta molt encertadament que hem de fer una reflexió profunda sobre la sostenibilitat, no només ambiental, sinó també econòmica i social. En aquest sentit, des de la planificació dels equipaments municipals i els serveis que s’ofereixen a la ciutadania caldria fer una aposta per reduir les noves construccions i millorar i condicionar les existents, adequant-les a les necessitats reals dels ens locals i al nou context de canvi climàtic.

El calendari d’usos d’una pista poliesportiva és normalment força atapeït. Aquest fet provoca que qualsevol incidència que n’alteri la previsió d’usos signifiqui sovint un problema. Així doncs, el principal objectiu de cobrir una pista és poder realitzar-hi activitats esportives a cobert, evitar les incidències meteorològiques i aconseguir un major confort en la pràctica esportiva.
De la mateixa manera, ja sigui en un àmbit municipal o bé escolar, disposar d’aquesta gran superfície coberta permetrà organitzar activitats socials, musicals, culturals i lúdiques i optimitzarà l’aprofitament de la pista.

Objectius bàsics

  • Protegir la pista poliesportiva de les inclemències climatològiques.
  • Definir un àmbit confortable per a la pràctica de diferents esports.
  • Augmentar els usos en hores i dies de la pista poliesportiva.
  • Suspendre de la coberta els equipaments esportius i d’enllumenat necessaris.
  • Disposar d’un espai apte per a la realització d’activitats diverses.

 

Criteris funcionals que es consideren al document:

  • La superfície a cobrir serà com a mínim la corresponent a una pista del tipus POL-2, 44 × 24 metres.
  • Es recomana incloure en el cobriment com a mínim una petita graderia.
  • En cas de considerar-se la inclusió d’una grada de públic, l’espai a cobrir serà com a mínim de 44 × 29 metres.
  • En projectar la grada de públic, si és el cas, s’ha de justificar el compliment de la normativa de promoció de l’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.
  • En cap cas l’alçària màxima de la primera grada pot superar la meitat de la distància entre la grada i la línia més propera dels marcatges principals.
  • L’altura lliure mínima serà de 7,00 metres. Es recomana una altura lliure de 8,50 metres.
  • Els marges de protecció a les bandes i als fons es recomanen de 2 metres, fins i tot en el cas del minibàsquet.
  • Per aconseguir que l’actuació corresponent al cobriment de la pista sigui útil i eficaç, es planificarà sempre el cobriment acompanyat dels tancaments laterals parcials.
  • Si no fos possible executar-ho en una fase única, es dividirà l’actuació en fases.
  • Es recomana disposar d’un magatzem de material d’una superfície mínima de 15 m2, de manera que a l’interior es pugui inscriure un cercle de 3 m de diàmetre. La porta del magatzem tindrà unes dimensions mínimes de 2,50 × 2,20 m. El magatzem haurà d’estar a nivell amb el paviment de la pista.
  • Provisionalment, el magatzem pot donar cabuda al quadre de control d’enceses i a l’equip de so.
  • Sonoritzar, si és possible, l’espai esportiu instal·lant-hi altaveus, micròfons i un equip de so amb amplificació i equalització connectat a una presa de terra independent.
  • Es recomana preveure proteccions en la part baixa del suports de l’estructura.


En l'apartat de "Previsió econòmica i capacitat d’inversió de l’entitat promotora", es detalla l’estimació dels costos d’execució aproximats per a cobriments
tipus. Per facilitar la planificació, a grans trets, s’indica la inversió a realitzar per cobrir una pista poliesportiva:

Previsió econòmica de la inversió a realitzar per cobrir una pista poliesportiva
Pista Grada Públic Superfície Cost Estimat
POL-2 NO 1.100 m2 340.000 € / 420.000 €
POL-2 1.300 m2 450.000 € / 500.000 €
POL-3 1.700 m2 570.000 € / 700.000 €

 (Taula): Guia bàsica. Pautes i criteris en la planificació i construcció de cobriments de pistes poliesportives (pàg. 14)

Aquest document, de caràcter eminentment arquitectònic, apropa tant els gestors esportius com els arquitectes encarregats de construir i condicionar equipaments esportius les necessitats constructives i econòmiques, introduïnt diferents criteris constructius i opcions d'estructura i coberta per a donar resposta a un increment exponencial de les rendibilitats d'ús d'aquest tipus d'equipaments, un dels més extesos a Catalunya.

 

 

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP