Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > Valentí Santos, soci històric de l'ACGEP, distingit entre els millors Dirigents Gestors a la Nit del Dirigent 2024 de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport

Valentí Santos, soci històric de l'ACGEP, distingit entre els millors Dirigents Gestors a la Nit del Dirigent 2024 de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport

04/03/2024

Valentí Santos Gallego, Director del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Martorell i Premi al Gestor a la Nit del Dirigent 2024 de l'ACDE: "...l’activitat física i esportiva no és només un territori propietat de practicants, directius, entitats esportives, sector privat, mitjans de comunicació, entre d’altres. Les potencialitats que hom atribueix a l’activitat física i esportiva no es poden transformar en actius reals comunitaris sense un model de governança obert que incorpori la mirada de molts altres agents, que també contribuiran a incrementar el valor social de l’esport i els seus nivells de pràctica."

Des de l’ACDE, es premia cada any els companys que, a criteri del jurat d’elecció i d’acord amb les propostes rebudes, s’han fet mereixedors dels guardons tradicionalment establerts com el Premi al Dirigent de Club, Dirigent de Federació, exDirigent de Club, exDirigent de Federació i Dirigent Professional, així com el Premi de Periodisme Esportiu de Televisió i Premi de Periodisme Esportiu de Premsa Escrita.

Un dels premiats en la categoria de Dirigents Gestors va ser un històric de l'ACGEP, en Valentí Santos Gallego, Director del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Martorell.

En Valentí Santos, als seus inicis com a tècnic d'esports fa més de 30 anys ja va ser tot un revolucionari en la concepció municipal de l'esport com es pot llegir en el recent Document de conclusions "L’esport saludable al servei de l’educació, la salut, la cultura i la cohesió social", dins el Cicle de Seminaris en el marc de l'any com a Ciutat Europea de l'Esport que Martorell ha conclòs el passat 2023 i del qual des de l'ACGEP en volem fer un incís donada la seva qualitat i rellevància;

Santos escriu en la introcucció del citat Document: "La defensa de la candidatura de Martorell durant el mes de maig de 2022 ens va conduir a reflexionar sobre la nostra pròpia trajectòria durant més de tres dècades en relació amb el sistema esportiu de la ciutat; un repàs a la nostra filosofia de gestió, des d’una perspectiva pública, del sistema esportiu i la seva relació amb la resta de sistemes d’actuació municipal amb una mirada crítica del veritable interès públic de la nostra intervenció. Ja en la dècada dels noranta parlàvem de l’esport saludable, des d’una perspectiva de millora de la condició física, de la salut però accentuant l’accepció “saludable” des d’una perspectiva de valors i de cohesió social. 

En aquella època la nostra mirada segurament era més curta, la mirada “especialitzada” del Patronat Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Martorell, que a l’any 2010 es va transformar en el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones. 

La integració en un sol Patronat de les regidories de Benestar Social, Ensenyament, Cultura, Joventut, Participació i Cooperació, Igualtat, Infància, esports, va significar inicialment un xoc cultural d’alta complexitat. Però va esdevenir una gran oportunitat per entendre de forma progressiva que tots teníem una mateixa missió i que les diagnosis que es feien des de cada àmbit sectorial o bé eren idèntiques o complementàries i que intentar donar resposta comuna, coherent, sumant el coneixement, la mirada, l’experiència de tots els àmbits d’especialització és un camí més eficient i, el que és més important, dona sentit a tot plegat, ens fa més eficients a tots en termes de millora de les condicions de vida i les oportunitats de futur del conjunt de la ciutadania.

Avui transitem per un model de governança interna que pretén assolir reptes de ciutat amb intervencions que cal desplegar des de múltiples àmbits d’actuació. Canviar la mirada de la regidoria o departament a projectes multidisciplinars orientats a superar els reptes que la ciutat té plantejats és el camí que volem continuar transitant.

En els darrers anys aquest model de governança interna s’ha anat enriquint amb les taules de governança amb diversos agents de la comunitat, que han contribuït de manera significativa a interpretar les diagnosis, identificar els reptes, a enriquir els projectes per superar-los i a una implementació molt més solvent per la implicació d’aquests agents.

També hem anat incorporant altres agents amb allò que anomenem governança multinivell, agents institucionals i privats, que des de la seva expertesa i coneixement ens ajuden a millorar en els nostres àmbits d’actuació.

En definitiva, el diàleg obert, el debat, l’entenem com un continu que adopta diverses formes i moments."

Més que merescut reconeixement per a, més que un Gestor Esportiu, un gestor de serveis a les persones que de forma visionària evidencià l'activitat física i l'esport com a quelcom més que l'esport competitiu convencional i el posicionà com a un rellevant instrument "que va més enllà del desenvolupament físic i s’entrellaça amb els eixos fonamentals que contribueixen a promoure l’educació, la cultura, la cohesió social i la salut."

Des de l'ACGEP volem donar públicament al Valentí Santos i al seu fantàstic equip personal i professional la més sincera enhorabona per la distinció atorgada. Moltes felicitats !

Amb el permís de l'Ajuntament de Martorell referenciem el Document citat sencer en mostra de la seva vàlua que poden consultar AQUÍ

Fotos: Font ACDE

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP