Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > LA JORNADA MONOGRÀFICA DE L’ACGEP DE GESTIÓ DELS CAMPS DE FUTBOL CELEBRADA A SALOU PROJECTA NOUS REPTES I ESCENARIS D’ACCIÓ I ENTESA ENTRE ELS AJUNTAMENTS, ELS CLUBS DE FUTBOL I LES EMPRESES DE SERVEIS I ESDEVENIMENTS ESPORTIUS

LA JORNADA MONOGRÀFICA DE L’ACGEP DE GESTIÓ DELS CAMPS DE FUTBOL CELEBRADA A SALOU PROJECTA NOUS REPTES I ESCENARIS D’ACCIÓ I ENTESA ENTRE ELS AJUNTAMENTS, ELS CLUBS DE FUTBOL I LES EMPRESES DE SERVEIS I ESDEVENIMENTS ESPORTIUS

07/06/2022

La jornada contemplà ponències de gran qualitat pedagògica en relació a La Gestió dels Camps de Futbol dirigides a resoldre dubtes i pautar accions i obligacions dels agents públics, privats associatius sense ànim de lucre i privats comercials que interactuen en la gestió dels mateixos.

El passat divendres 3 de juny, la turística població de Salou acollí un nou monogràfic coorganitzat per l’Ajuntament de Salou i l’Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals (ACGEP) per a tractar “La Gestió dels Camps de Futbol: visió i rols del sector públic i privat”.

La jornada formativa dirigida principalment a gestors esportius, tècnics i regidors d’esports municipals, directius, directors i coordinadors de clubs de futbol i empreses de serveis i d’organització d’esdeveniments esportius, va discórrer entre la Sala Costa Daurada allotjada en el magnífic recinte on també es troba l’Ajuntament de Salou, on es van realitzar les ponències, i el Complex Esportiu Futbol Salou amb 15 camps de futbol, amb visita inclosa per als prop de 40 assistents a la jornada.

Després de la presentació de l’acte a càrrec del Regidor d’Esports de Salou, Daniel López, i del President de l’ACGEP, Josep Campaña, s’introduí la primera i més complexa ponència sobre “Els camps de futbol de titularitat municipal i la normativa pública patrimonial i de contractació”. Núria Pallarés i Ramon Cuadrat, Vicesecretària de l’Ajuntament i Director-Gerent del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona respectivament, van contextualitzar jurídicament les lleis que possibiliten i condicionen les cessions d’ús i/o les concessions de serveis dels camps de futbol de titularitat municipal i van exposar el més que interessant model de la ciutat de Tarragona de cessions d’ús a precari dels camps de futbol als clubs de futbol locals de la capital de la província. Sens dubte un valent pas endavant en un àmbit, el de l’ús privatiu dels camps públics municipals de futbol per part dels clubs,  sovint condicionat a la retòrica de “sempre ho hem fet d’aquesta manera”. Les exigències del compliment normatiu i la indispensable tasca de secretaris i interventors dels ajuntaments, conjuntament amb la proposta d’estratègies dels gestors esportius ha d’aconseguir regularitzar aquesta situació des de les heterogènies necessitats, recursos i interessos de totes les parts afectades.

I és en relació a aquestes necessitats, en especial del teixit associatiu sense ànim de lucre (clubs de futbol), que l’assessoria i gestoria especialitzada en clubs esportius GEMPRO, a càrrec del seu Soci - Director, Marcos Reinado, va exposar a partir del sistema esportiu i dels diferents rols que poden adoptar ajuntaments i entitats esportives, les obligacions i responsabilitats, el processos de regularització, les avantatges i els reptes de futur de les entitats esportives sense ànim de lucre. L’esquematitzada i didàctica exposició dels continguts per part de Marcos Reinado, no només va resultà de gran interès pel propi teixit associatiu sinó també es va veure com a una oportunitat pels ajuntaments que pretenen contribuir en la facilitació de coneixements i procediments que ajudin els clubs esportius a aquesta regularització de cara al futur.

Canviant de registre, però seguint dins aspectes d’interès en la gestió dels camps de futbol, la jornada incloïa la presentació i reflexió entorn a qüestions normatives de drets d’imatge, de protecció de dades de caràcter personal i de drets del menor, entre d’altres, derivada de la plataforma digital de continguts esportius audiovisuals de les federacions esportives de Catalunya ESPORT +, https://info.esportplus.tv/ . El Director de la Fundació UFEC Pere Vilà, promotora de la iniciativa, va sotmetre als assistents a una experiència immersiva a través de la navegació pel portal audiovisual que permet incloure tota l’activitat competitiva dels clubs esportius que desenvolupen competició federada, democratitzant d’aquesta manera les diferents modalitats esportives sense incidir únicament en el futbol i aportant beneficis de visualització i econòmics als clubs adherits. Paral·lelament explicà de quina forma es tenen cobertes les responsabilitats de compliment normatiu a l’empara de la gran entitat sense ànim de lucre que constitueix la UFEC i del marc privat que constitueixen les competicions esportives en l’àmbit de les diferents federacions esportives.

Fer coincidir la jornada a Salou no ha estat casual, més enllà de la gran virtut hospitalària i d’amfitriona de la seva població. Ve motivada per la presència a Salou “d’un dels millors complexos esportius d’Europa”,  el Futbol Salou Sports Center, https://www.futbolsalou.com/ca/ . Els assistents a la jornada varen poder gaudir de les seves característiques, segments d’interès, darreres estadístiques d’ocupació i altres aspectes relacionats amb la gestió a càrrec del seu Director Comercial, Frank Araneta. Els seus 15 camps de futbol (5 de gespa natural, 7 + 1 futbol-7 de gespa artificial -1 d’ells marcat per a Rugbi- , 2 camps de futbol platja) a banda de nombrosos serveis complementaris a disposició dels clients, el converteixen en un indret de referència internacional del turisme esportiu únic a Catalunya, i en ocasions desconegut.

La darrera de les ponències va anar a càrrec del també patrocinador de la jornada. L’empresa de la indústria de gespa artificial SPORTS & LANDSCAPE, https://sportslandscape.com/ca/ , lluny de promocionar els seus productes, va incidir en el present i el futur dels reptes mediambientals i de reciclatge que depara tant la desinstal·lació de la gran quantitat de gespa artificial un cop finalitzada la seva vida útil, com els nous avenços que afronta el sector de cara a concebre nous productes de gespa artificial que esdevinguin el màxim de respectuosos amb el medi ambient i de cara a la sostenibilitat del planeta.

Un cop finalitzades les ponències es constituí la Taula de Debat amb representants del sector polític local, dels gestors esportius municipals, dels directius i tècnics del teixit associatiu i dels sector comercial amb ànim de lucre. Tots els sectors coincidiren en que els camps municipals poden allotjar i disposar espais i activitats d’interès general afins als diferents agents, que possibiliten la simultaneïtat d’acció i la necessitat de col·laboració i complementació entre ells. També es considerà per unanimitat la importància de la preservació per part de tots de la gran tasca que desenvolupa el teixit esportiu associatiu local que els ajuntaments han de fer prevaldre damunt la resta d’iniciatives, tot i que també hi tenen cabuda. Per últim també es va reconèixer la necessitat de millora i professionalització del teixit associatiu local, clubs esportius, fet que ha d’anar acompanyat del suport públic en aquest procés de regularització i canvi.

Finalitzades les ponències, els assistents es desplaçaren al Futbol Salou Sports Center on gaudiren d’una excel·lent visita guiada per les seves instal·lacions.

Des de l’ACGEP volem agrair públicament a l’Ajuntament de Salou la seva col·laboració i implicació directa en la jornada, a tots els ponents la qualitat de les seves exposicions, a Sports & Landscape i Sports Fevi el seu patrocini i aportació i a Futbol Salou Sports Center el seu acolliment i la nostra més sincera enhorabona per la important aposta per les seves instal·lacions. De la mateixa manera agrair la col·laboració del Consell Català de l’Esport i la Diputació de Tarragona pel seu suport a la jornada i a la resta de col·laboradors habituals de l’ACGEP.

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP