Una delegació catalana de gestores i gestors esportius assisteix al 8è Congrés de Gestió de l’Esport GEPCV i 4º Congreso Estatal de Gestión del Deporte FAGDE celebrat a Torrevella (Alacant)
Una delegació de gestores i gestors esportius catalans entre els quals s’hi comptaven els actuals President i Vicepresident de l’ACGEP Josep Campaña i Albert Cucarella, amb d’altres membres de la Junta Directiva, assisteixen al Congrés de Gestió de l’Esport de la Comunitat Valenciana i de la FAGDE celebrat a Torrevella. L'Associació de Gestors Esportius Professionals de la Comunitat Valenciana (GEPACV) i la Federació d'Associacions de Gestió de l'Esport d'Espanya (FAGDE) l’han organitzat de manera conjunta i exemplar a Torrevella amb continguts d’actualitat, ponents de gran nivell i un meritori desplegament organitzatiu. L'Auditori Internacional de la localitat alacantina ha estat escenari de l'acte que ha tancat dues intenses jornades, en què s'ha analitzat la gestió de l'esport des de diferents perspectives.
Els passats dies 20 i 21 d’octubre, va tenir lloc a l’Auditori Internacional de la localitat alacantina de Torrevella, el 8è Congrés de Gestió de l’Esport GEPCV i 4º Congreso Estatal de Gestión del Deporte FAGDE. L’esdeveniment va ser exemplarment organitzat per ambdues entitats amb la meritòria tasca organitzativa dels membres de la GEPACV i el destacable suport de les institucions de la comunitat valenciana.
El programa del Congrés va atendre diferents aspectes de l’actualitat de la Gestió Esportiva des de diferents perspectives i agents de l’esport. En aquest sentit s’estructuraren les diferents jornades en 3 grans blocs:
1. Gestionem l’esport al servei de la societat
2. Gestionem l’esport i les seves tendències
3. Gestionem l’esport per a la inclusió
El primer bloc va incloure dues ponències i la seva corresponent taula de debat. La primera va ser “Esport i Turisme. L’activitat esportiva com a motor de desenvolupament sostenible”, on es destacà la importància turística i socials del posicionament dels municipis en l’àmbit esportiu i el seu rellevant retorn econòmic envers les ciutats en l’acolliment dels diferents esdeveniments esportius. En una segona ponència el Director General d’Esports de Consejo Superior de Deportes, el destacat gestor esportiu català, Albert Soler Sicilia, exposà “Els reptes de l’esport espanyol i el seu impacte en la gestió”, destacant els avenços amb la tramitació de la nova Ley del Deporte i la complexitat d’ordenació de les professions de l’esport. També destacà la rellevància de l’elaboració dels plans estratègics de l’esport a partir de les necessitats i aportacions del propi sector esportiu i no des de l’única visió política; plans estratègics que recullin les demandes dels agents del propi sector esportiu coordinades i estructurades per les gestores i gestors esportius de les que haurien de derivar les polítiques esportives i els programes electorals.
El primer bloc finalitzà amb la taula de debat: "Col·laboració públic-privada en la gestió de l’esport” on es va coincidir que l’elevada burocràcia i l’encotillat compliment normatiu dificultava centrar l’atenció, els recursos i els esforços en el veritablement important que és la qualitat del servei a oferir a la ciutadania.
En el segon bloc del congrés, “Gestionem l’esport i les seves tendències”, s’abordaren diferents visions on les gestores i gestors esportius hauríem de focalitzar l’atenció amb perspectives de present o futur immediat.
En la primera ponència “Retail esportiu: laboratori de noves tendències”, a càrrec de d’Alberto Mastral (Director general de BM Sportech), es va fer palesa la major agilitat i possibilitat de col·laboracions entre el sector privat comercial, fet que el permet reinventar-se i adaptar-se amb major celeritat a les noves tendències i canvis que ens depara la societat actual.
En l’aportació de la Vicerectora de la Universitat de Castella la Mancha, Leonor Gallardo, “Tecnologia, digitalització i innovació en la indústria esportiva”, es va fer un repàs de les tendències de digitalització actuals i de la imminent irrupció del “Metavers” que pot veure modificats i molt, els hàbits de consum d’experiències i, en especial, dins els serveis d’activitat fisicoesportiva.
El bloc finalitzà amb la taula rodona “Noves tendències en l’esport i la seva incidència en la gestió”, d’on se’n destacà les oportunitats d’adaptació dels serveis d’activitat física i esportiva a la tecnologia actual i, per altra banda, a les necessitats socials en què derivarà la societat atenent l’increment del percentatge de població de 3ª i 4ª edat, l’augment de les malalties cròniques com l’obesitat, entre d’altres, o altres situacions com el sedentarisme, la soledat i diferents trastorns de la salut mental, que faran insostenible el sistema sanitari, fet que reconduirà les mirades cap al sector esportiu per a esdevenir part de la solució, pel que haurem d'estar preparats.
En el darrer bloc del Congrés, “Gestionem l’esport per a la inclusió”, es tractaren des de diferents àmbits i perfectives la necessitat de la inclusió de les persones allunyades de l’estereotip de l’esportista, ple de salut, fort i “complert”. Des de la vessant del disseny i gestió dels equipaments esportius, l’Arquitecta i Investigadora en estratègia urbana, desenvolupament urbà i accessibilitat, Mariela Fernández Bermejo, afrontà les necessitats d'accés a les instal·lacions i espais d'ús esportiu des de la diversitat i la inclusió amb la seva ponència “Accessibilitat universal a las instal·lacions I entorns esportius”. Raúl Reina Vaillo, Vicerector d’Inclusió, Sostenibilitat i Esports de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, defensà com gestionar les “Activitats inclusives per a totes les persones. Planificació i organització”. La taula de debat: “La inclusió en l’àmbit esportiu”, acabà d’establir els punts claus per a la gestió en la inclusió dins l’àmbit esportiu.
Fernando París, President de la FAGDE, i Miguel Ángel Nogueras, President de GEPCV, que a més va anunciar que deixarà ben aviat el càrrec després de més d'una dècada al capdavant de GEPACV, van cloure el Congrés que, en paraules del president de FAGDE, "ha estat tot un èxit tant en l'aspecte organitzatiu com en el de participació, ja que s'han superat amb escreix totes les nostres expectatives”. No en va, han estat més de 400 les persones inscrites en aquesta cita, que ha suposat a més una anhelada tornada a la trobada personal i presencial després d'un llarg període de reunions telemàtiques.
Des de l’ACGEP volem donar la nostra més sincera enhorabona a la GEPACV i a la FAGDE per l’organització del Congrés i la seva repercussió en el món de la Gestió Esportiva que marca sens dubte el camí a seguir.