Martorell acollirà el proper divendres 17 de març la 8a edició dels Premis Catalunya a la Gestió Esportiva de l'ACGEP
Més de 130 persones i fins a 37 premis, reconeixements i mencions especials atorgats per l'ACGEP seran presents als VIII Premis Catalunya a la Gestió Esportiva que tindran lloc el proper divendres 17 de març a Martorell.
El passat dilluns, 14 de març, es va fer pública la relació de premiats a la que serà la 8a edició dels Premis Catalunya a la Gestió Esportiva que l'ACGEP ve organitzant des de 1996. L'acte de reconeixement tindrà lloc el proper divendres 17 de març a l'Auditori Joan Cererols del centre cultural de Martorell, a partir de les 19.30h on, a banda dels premiats, hi estan convidades totes les persones associades a l'ACGEP i les principals representants de les institucions catalanes de l'esport.
Fins a 37 premis, reconeixements i mencions especials han estat seleccionades d'entre més d'una cinquantena de candidatures mitjançant un primer filtre realitzat per una Comissió Tècnica d’Avaluació formada per persones expertes i representants institucionals i una votació final a través del Jurat dels Premis constituït per la Junta Directiva de l'ACGEP.
Donat que la pandèmia del Covid-19 va impedir que els Premis es realitzessin el 2021 i aprofitant la celebració del 30 Aniversari de l'ACGEP, la vuitena edició dels Premis ha incrementat el nombre de guardons en algunes de les seves categories.
L'acte comptarà inicialment amb la Taula de debat sobre la nova Ley del Deporte que va ser publicada al BOE el passat 31 de desembre del 2022, on recull un preàmbul, 124 articles, 18 disposicions addicionals, 3 disposicions transitòries, una derogatòria i 8 disposicions finals. La taula anomenada "Com ens afecta la nova -Ley del Deporte-” es centrarà en com afecta o pot afectar fonamentalment la nova llei en l’àmbit de la gestió esportiva. Amb aquest objectiu, hi prendran part tres persones expertes en la matèria:
La Sra. Isabel Pérez Espinosa, Llicenciada en Dret i Màster en Dret Esportiu i Secretària de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, la Sra. Iolanda Latorre Roldán, Llicenciada en Dret, Secretària de l’Associació d’Empreses de Catalunya d’Activitat Física i Fitness, Coordinadora Sectorial d'Esports de la Confederació Patronal de la Petita i Mitjana Empresa i Autònoms de Catalunya i ex Coordinadora d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, i finalment, el Sr. Gerard Figueras Albà, que ha estat Director i Secretari General de l'Esport i l'Activitat Física i actualment és el subdirector dels Centres DIR.
Tots tres són representatius de l’esport a Catalunya en les seves dimensions associativa, privada-comercial i pública, a partir de les quals els plantejaran 3 qüestions a cadascú en relació a com afecta la nova Ley del Deporte, per a finalitzar amb un breu debat.
Tot seguit poden consultar la relació de les persones, entitats i projectes guardonats en aquesta VIII edició dels Premis Catalunya a la Gestió Esportiva de l'ACGEP:
Premis a les Gestores i Gestors Esportius:
- SUSANA CLOSA CASTELLA: Gerent Institut Barcelona Esports Ajuntament de Barcelona
- GISELA BAYÉ MOLAS: Cap del Departament d’Esports de l’Ajuntament de Blanes
- RAMON CUADRAT GARCIA: Director-Gerent Esportiu del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona
- SALVADOR VALLS CUELLO: Cap d’Àrea de Gestió d’Esports de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Premi a la Gestió Esportiva pública. Municipis de menys de 5.000 habitants
- VALL DE BOÍ
Per l’acolliment del Campionat Mundial d'Esquí de Muntanya 2023, per la seva estació d'esquí (la més alta dels Pirineus), pel seu Centre Trail, per la seva activitat al voltant del ciclisme en carretera i la bicicleta tot terreny, el trail running, l’alpinisme, l'escalada esportiva, el descens de barrancs, el parapent; per l’important moviment associatiu al voltant de la pesca esportiva i l’allotjament i organització de multitud de curses i competicions esportives que recorren els llocs més emblemàtics de la vall. Per la seva aposta i dinamisme des d’una població de poc més de 1.000 habitants.
- GÓSOL
Per la promoció i gestió de l’activitat física i esportiva del municipi al voltant d’un dels cims més emblemàtics de Catalunya, el Pedraforca, per l’etapa de la Transpirenaica, pel rocòdrom i el centre tècnic del Pedraforca; sens dubte un dinamisme destacable per un petit municipi de muntanya amb poc més de 200 habitants situat a la comarca del Berguedà.
Premi a la Gestió Esportiva pública. Municipis de 5.000 fins a 10.000 habitants
- PUIGCERDÀ
Per esdevenir promotors de Pirineu Català Comunitat Europea de l’Esport, per l’acolliment de la 4ª etapa de la 102ª Volta Ciclista a Catalunya, per la gran quantitat d’esdeveniments que acull i organitza al municipi i pel foment i la promoció de l’activitat fisicoesportiva per la millora de la qualitat de vida com a eina de promoció esportiva, turística, econòmica i de cohesió social.
- SALLENT DE LLOBREGAT
Pel programa d’activitat física coordinada amb l'equip d'atenció primària del municipi. A través d’aquest, l'equip mèdic recomana activitat física segons cada cas i es deriva a les instal·lacions esportives. Cal destacar el treball transversal entre les regidories d'Esports, Sanitat i Salut Pública i Serveis Socials, el Centre d'Atenció Primària, els casals de la gent gran i Verge de Fussimanya i les entitats esportives Club Natació Sallent i AE Sallent. La iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Premi a la Gestió Esportiva pública de Municipis de més de 10.000 fins a 20.000 habitants
- BANYOLES
Per l’acolliment de l’Assemblea i el Campionat d’Espanya de Triatló 2022 i el Mundial Triatló Young 2023, per esdevenir la Capital del Bàsquet Català 2022, pel seu Alberg i Centre de Tecnificació de Rem i la seva activitat, per ser seu en la 2a Setmana de l'Esport Català 2022, per la ja 78a travessa de natació a l’Estany de Banyoles i els Campionats d’Espanya de Natació d’Aigües Obertes, entre moltes d’altres iniciatives.
- PALAMÓS
Per la creació del Centre Trail Palamós Empordà-Costa Brava, per l’oOrganització d’esdeveniments com la 45a Edició de la Christmas Race - regata internacional de classes olímpiques Optimist Trophy Nations Cup – (la segona regata de vela infantil més important del món en nombre d'inscrits). Per esdevenir seu del MIC - Mediterranean International Cup – durant gairebé dues dècades organitzant les fases finals d'aquest torneig. I per molts altres esdeveniments com la Trail Costa Brava, el Beach Water Polo, entre molts d'altres...
Premi a la Gestió Esportiva pública de Municipis de més 20.000 fins a 50.000 habitants
- MARTORELL
Per la seva proclamació com a Ciutat Europea 2023, per l’acolliment de la 6a etapa de la Volta Ciclista a Catalunya 2023, pel seu suport a les entitats i per la promoció de noves instal·lacions esportives; per la implantació de l’estratègia d’Educació 360 i el projecte Esport Educatiu a l’Escola amb una carta de serveis d’activitat física i esport en horari extraescolar, cinc programes adequats a les diferents etapes educatives, dissenyats d’acord amb el currículum escolar vigent i connectat als continguts treballats en horari lectiu. Actualment més de 900 infants gaudeixen d’activitats físiques i esportives a les 6 escoles municipals i 1 de concertada.
- AMPOSTA
Pel posicionament i suport de la ciutat en l’àmbit de l’activitat física i l’esport , la tecnificació i el turisme esportiu; per la gestió del Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre, per la seva certificació amb el segell de Destinació de Turisme Esportiu, pels seus èxits i activitat en esports com el rem i l’esgrima entre d’altres, per l’organització d’esdeveniments esportius amb el riu Ebre com a important actiu a destacar. Pel suport al teixit esportiu local, el suport a projectes d'integració social a nivell internacional amb partners locals, de Portugal i Gran Bretanya i pel desenvolupament dels seus 4 programes municipals: Esport Tecnificat, Esport No tecnificat, Esport Escolar i Esport per tothom.
Premi a la Gestió Esportiva pública de Municipis de més de 50.000 habitants
- GRANOLLERS
Per l’acolliment dels Jocs Special Olympics del 2023, per l’organització exemplar del Mundial femení d’handbol al 2021, per les ja 37 edicions de La Mitja Marató de Granollers, pels programes AFIS, de gent gran i les Escoles Esportives, pel projecte d’Igualtat en l’Esport, entre d’altres,...
- TERRASSA
Per l’allotjament del Fòrum de l'Esport 2021, per esdevenir Capital Catalana de l'Esport 2022-2023, Ciutat Europea de l'Esport 2021 i allotjar la Hockey Women's World Cup 2022, i pel seu rellevant teixit associatiu i dinamisme en l’àmbit de l’activitat física i l’esport municipal, entre d’altres...
Premi a la Gestió Esportiva Associativa
- CLUB TENNIS TAULA BORGES (Les Borges Blanques)
Per l’organització de la Fase Europa Cup masculina i per ser semifinalistes europeus i campions absoluts de la Copa i Super-divisió Espanya de Tennis Taula i per la seva gestió, tasca i acció social i esportiva.
- HOQUEI CLUB PALAU DE PLEGAMANS de Palau-solità i Plegamans
Per la seva gestió de l’hoquei sobre patins, els seus èxits esportius (Campiones de Catalunya Hoquei Patins Femení fem 17, Campiones Female Leage Cup 2022, Campiones de la Lliga i la Champions !!! 2020-2021), i especialment per la seva aposta per l’esport femení, entre d’altres...
Premi a la Gestió Esportiva Privada Comercial
- ADECAF (ASSOCIACIÓ D’EMPRESES DE CATALUNYA D’ACTIVITAT FÍSICA I FITNESS)
Per la seva constitució, per la defensa de l’activitat física i esportiva com a servei essencial, especialment durant la pandèmia del Covid-19, i per la seva entrada a la PIMEC, entre d’altres...
Premi al Disseny d’un Espai i/o Equipament Esportiu
- POLIESPORTIU MUNICIPAL GORNAL DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT
Pel seu disseny, funcionalitat i capacitat d'integració de diversitat de serveis en l'àmbit socioesportiu. Pels seus 14.000 metres quadrats destinats a la pràctica de tot tipus d'esports i activitats de lleure. Entre els seus espais en destaquen la sala de gimnàstica artística, les piscines, la sala fitness, el pavelló poliesportiu i les aules de formació, entre d’altres.
Premi a la Gestió Esportiva en l’àmbit estatal o internacional
- LABORATORI ANTIDOPATGE DE CATALUNYA
Per la seva projecció de Catalunya al món, per la seva professionalitat i per la seva contribució a un esport més net. El Laboratori Antidopatge de Catalunya és un dels laboratoris acreditats per l’Agència Mundial Antidopatge (WADA-AMA) per realitzar controls de dopatge en atletes. El Laboratori va rebre la seva primera acreditació l’any 1985 per part del Comitè Olímpic Internacional i des d’aleshores ha treballat per un esport net en les diferents cites d’àmbit estatal i internacional.
Premi al Programa o Activitat Esportiva
- PROJECTE TRANSFORMADOR “JOVENTUT ESPORTIVA, SOCIETAT ACTIVA”. DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Pel seu disseny i objectius de transformació de la societat a través de l'activitat física i l’esport. El Projecte, neix el 2020, invertint en aquest mandat prop de 5,5 milions d’euros, en 218 municipis, per transformar la societat a través de l’esport, mitjançant diferents blocs d’intervenció:
• Amb ajuts econòmics per a col·lectius vulnerables.
• Col·laborant en projectes municipals de referència adreçats a la comunitat.
• Amb suport directe a la implementació municipal del projecte transformador “Joventut Esportiva, Societat Activa” en el territori.
• I amb la Comunitat JESA, una espai virtual per a totes aquelles persones que comparteixen afinitats d’interessos i de conviccions per millorar els nivells d’activitat física en la gent jove per a que tornin a gaudir de pràctiques fisicoesportives i així assoleixin actituds vitals positives.
Premi a l'Esdeveniment Esportiu
- I CONGRÉS MUNDIAL DE TURISME ESPORTIU (LLORET DE MAR, 2021)
Pel primer Congrés Mundial de Turisme Esportiu (WSTC 2021) amb la promoció de diverses activitats prèvies arreu del territori català, la intervenció de 62 ponents de diferents països i 500 inscrits (350 en la modalitat presencial i 190 en línia) en aquest model turístic que genera un impacte a Catalunya de 558 milions d’euros.
Premi a la Innovació en l’Esport
- SEGELL DE QUALITAT DEL SISTEMA ESPORTIU CATALÀ (COPLEFC)
Per promoure, objectivar i impulsar la qualitat que necessita el sistema esportiu català en totes les seves vessants. El Col·legi Professional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC) impulsa el SEGELL DE QUALITAT del sistema esportiu català. El SEGELL DE QUALITAT és una certificació amb la qual podràs acreditar la qualitat dels teus serveis aportant confiança als teus clients i a la ciutadania en general. El SEGELL DE QUALITAT pretén esdevenir la referència de qualitat que necessita el sistema esportiu català en totes les seves vessants.
Premi a la Transformació Digital de l’Esport
- PROCÉS DE DIGITALITZACIÓ GLOBAL DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE BÀSQUET
Pel procés de digitalització global de la Federació essent un model de referència en l'àmbit de la gestió esportiva federativa. La Federació Catalana de Basquetbol va presentar al 2019 un projecte únic, juntament amb l'ACB, com és l'ACTA DIGITAL i així posar-se a l'avantguarda tecnològica per tal de poder dotar d'instruments als diferents col·lectius del Bàsquet Català. Totes dues institucions, a través dels seus respectius departaments tecnològics, van unir esforços per treure a la llum aquesta eina que permet la recopilació de dades d'un partit de bàsquet a l'instant i de forma oficial convertint-la en més pràctica i senzilla pels auxiliars de taula. L'acord entre les dues entitats també permet el seu ús en les diferents competicions catalanes i les dades ajudaran a conèixer encara més el bàsquet, així com estudiar l'evolució de cada categoria i competició del Bàsquet Català. Altres apps i desenvolupaments tecnològics relacionats amb el Bàsquet Català: Afority, l'app per control de l'aforament de les instal·lacions. Open Data FCBQ, per gaudir de la informació de l'Acta Digital FCBQ dels equips al web de les entitats afiliades.
Premi Esport i Medi Ambient
- FEDERACIÓ D' ENTITATS EXCURSIONISTES DE CATALUNYA
Per les iniciatives per a la protecció i conservació del medi natural amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries a través dels seus clubs i associacions. El terreny de joc de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és la muntanya i la natura, és per això que la FEEC vetlla pels espais naturals i les bones pràctiques sostenibles en el conjunt de les seves activitats i accions. Des dels seus orígens la FEEC ha estat lligada al descobriment, a l’estudi i al gaudir de la natura. Ara, entrats al segle XXI, en plena crisi climàtica, aquest òrgan segueix el seu paper amb més força que mai amb l’Àrea Natura. L’Àrea Natura està constituïda per representants que fan d’enllaç entre la FEEC i els diversos espais naturals distribuïts per tot el territori per tal de sumar esforços en les diferents accions promogudes pels espais. A més a més, la FEEC té un coordinador de natura a cada una de les vegueries. Aquests coordinadors són l’enllaç entre la FEEC i les entitats que la constitueixen. L’Àrea de Natura de la FEEC treballa constantment amb aquesta missió amb accions com la representació als parcs natural de Catalunya, convenis amb agents rurals pel seguiment d’espècies, la difusió de bones pràctiques als espais naturals i la promoció de l’estima de la natura, entre d’altres.
Premi al Foment dels Valors en l’Esport
- ONAT FOUNDATION
Per la seva promoció destacada i constant de l'Esport inclusiu, amb l’objectiu de fer de l’esport una eina per a la inclusió social de col·lectius marginats i de persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials.ONAT SPORTS FOUNDATION cerca el nexe d’unió entre l’administració pública i l’empresa privada per tal de fomentar i promoure la pràctica de l’esport sense afany de lucre i la seva difusió a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació social. Aconseguint la participació i la total integració en la societat de les persones amb diferents capacitats i fent de l’esport un factor corrector de desequilibris socials que contribueix a la igualtat entre els ciutadans.
Premis d’Honor a la Trajectòria en Gestió Esportiva
- JOSEP LLUÍS INGLÉS CERVELLÓ
Ex-gerent del Servei Municipal d’Esports de Tarragona des de 1985 i ex-director d'Instal·lacions Esportives del Patronat Mpal. d’Esports de Tarragona.
- JORDI BROS RIBES
Ex-director de l’empresa municipal Reus Esport i Lleure SA i ex-responsable tècnic del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Reus des de l’any 1988.
- CARLES SÀNCHEZ I BONASTRE
Gerent d'Esports de L'Institut Municipal de Cultura i Esports de Terrassa (IMCET).
Mencions Especials a la Gestió Esportiva
- ÀREA D’ESPORTS DEL CONSORCI DEL LLUÇANÈS
Per la seva dinamització i assessorament en esdeveniments i programes esportius, equipaments esportius, formació esportiva i gestió de recursos de forma mancomunada als diferents ajuntaments del Lluçanès i el Consorci del Lluçanès. Pel suport als diferents ajuntaments del Lluçanès sota la figura del tècnic/a d’esports compartit en la programació, implementació i avaluació dels diferents projectes esportius (caminades, curses, pedalades, balls, gimnàstiques, etc) que visibilitza i exemplaritza la realitat de tants i tants municipis petits de Catalunya.
- CONSELL ESPORTIU DE LES GARRIGUES
Per la seva tasca en la gestió esportiva en l'àmbit escolar, en l'àmbit d'esport per a tothom, en l'organització d'esdeveniments esportius i activitats a la natura i en la gestió d'instal·lacions esportives a la comarca de les Garrigues, havent-se convertit en aquest moments en un referent de gestió esportiva a les Terres de Lleida.
- EL CORREPOBLE DEL BAIX EMPORDÀ
Per la concepció i organització d’aquesta original cursa popular que pretén fomentar el moviment esportiu municipal i el sentiment de pertinença a través del running. El Correpoble vol implicar a tots els municipis del Baix Empordà en una festa de l’esport popular. Es tracta d’una competició per equips en la qual cada corredor representarà el municipi del Baix Empordà que prefereixi.
- LA XARXA
Per la seva plataforma multimèdia que proporciona continguts i serveis a més de 200 ràdios, televisions i mitjans en línia locals d’arreu de Catalunya. Per la seva aposta per la promoció i difusió de contingut esportiu local i dels esports minoritaris.
Reconeixements especials a títol pòstum
- JOAN LACUEVA COLOMER
Reconeixement a títol pòstum a qui va ser alt executiu del Barça a l’època del president Gaspart, va morir el 7 de maig de 2014 a l’edat de 64 anys. Nascut el 8 d’agost del 1949 a Campelles (Girona), Joan Lacueva va estar vinculat estretament al Club a principi de segle. Primerament va ser director general adjunt (2000-02), amb Anton Parera com a màxim responsable, i el 26 de juny del 2002 va ser nomenat director general de la Fundació del FC Barcelona, on va exercir el càrrec fins a l’estiu del 2003. Va ser un dels homes bàsics per al fitxatge de Leo Messi pel Barça. També va estar molt lligat a l’handbol a ASOBAL, a Granollers. També amb el bàsquet a Caja de Ronda i fins i tot va ajudar el futbol professional a la LFP. Va estar molt unit professionalment i per la seva amistat amb Antón Parera, ex-gerent del Barça amb Josep Lluís Núñez i director general amb Joan Gaspart.
- SANDRO BOQUET CERVERA
Reconeixement a títol pòstum a l'extècnic d’Esports de l’Ajuntament de Salou des de 1991, que ens va deixar el passat mes de febrer de 2019 a l’edat de 58 anys, després de patir una aturada càrdio-respiratòria i que, degut a la pandèmia del Covid-19, encara no se li havia pogut retre homenatge.
Reconeixements Especials en l’àmbit de la Gestió Esportiva
- MONTSE TRULLEN FELIU
Comissionada per l’Esport escolar de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
- JUAN ANDRÉS HERNANDO
Arquitecte urbanista, especialista en equipament per a la gestió del temps lliure, ex-esportista i amant de l’esport, soci fundador d'Hernando & Sauqué (Arquitectes-Consultors, especialitzats en l'assessorament tècnic, disseny de projectes, control, direcció i gestió d'obres d'equipament esportiu i d'altres). Referent en arquitectura d’instal·lacions esportives i promotor del treball transversal i cooperatiu entre arquitectes, enginyers i gestors esportius per a la concepció i disseny de les instal·lacions esportives.
- GERARD FIGUERAS I ALBÀ
Ex-Director del Consell Català de l'Esport entre el 2013 i el 2016 i ex-Secretari General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, entre 2016 i 2021.
Des de l’ACGEP volem agrair públicament el suport de l’Ajuntament de Martorell i de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, així com donar la nostra més sincera enhorabona a totes les candidatures presentades i als premiats, així com a les entitats, gestores i gestors esportius, que donen significat als Premis Catalunya a la Gestió Esportiva i a la millora de la qualitat dels serveis en l’àmbit de l’activitat física i l’esport, a tota la ciutadania de Catalunya.