Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > L’ACGEP visita el Laboratori Antidopatge de Catalunya

L’ACGEP visita el Laboratori Antidopatge de Catalunya

12/05/2023

El Laboratori Antidopatge de Catalunya, anteriorment Laboratori Antidopatge de Barcelona pertany al Programa de recerca en Neurociències de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques). L’IMIM forma part del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). El PRBB es troba a la ciutat de Barcelona, a només 20 minuts de l’Aeroport de Barcelona per carretera. Al mes d’octubre del 2017, es va signar un conveni de col·laboració en la lluita contra el dopatge a l’esport entre el Consell Català de l’Esport (Govern de Catalunya) i l’IMIM per donar suport a les activitats del Laboratori.

El Laboratori Antidopatge de Catalunya és un dels laboratoris acreditats per l’Agència Mundial Antidopatge (WADA-AMA) per realitzar controls de dopatge en atletes. El Laboratori va rebre la seva primera acreditació l’any 1985 per part del Comitè Olímpic Internacional i des d’aleshores ha treballat per un Esport net. També està acreditat per la Association of Official Racing Chemists (AORC) des de l’any 1994 per realitzar controls de dopatge en animals.

Per dur a terme les seves activitats i complir amb les directives de la WADA i l’AORC, el Laboratori està acreditat d’acord amb la Norma ISO 17025 per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC nº 239/LE485) des de l’any 2000.

El passat 26 d’abril de 2023, l’ACGEP, representada pel delegat de Relacions Institucionals Pere Sust, va visitar el recentment reconegut als Premis Catalunya a la Gestió Esportiva Laboratori Antidopatge de Catalunya, d'acord amb la invitació rebuda. La visita esdevingué de gran interès amb un tracte extraordinari per part de les màximes autoritats executives, tant del IMIM, institut que acull el Laboratori, com de la directora de Laboratori, la Dra. Rosa Ventura

La visita s’inicià amb una sessió informativa amb diapositives i posteriorment una visita als diversos departaments. Aquest és un del 30 laboratoris acreditats al món per atendre els 200 països que formen el món esportiu. Anualment fa entre 8.000 i 10.000 anàlisis, amb una plantilla altament qualificada amb un majoria de titulats superiors, una superfície de 500 metres quadrats i amb un instrumental de primeríssim nivell mundial, doncs requereix ser avaluat i rebre l'acreditació necessària cada any. El Laboratori viu dels ingressos econòmics que rep pels anàlisis i una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Cal destacar que la constant evolució de la tecnologia obliga a realitzar totes les inversions necessàries, d'acord amb l'Agencia Mundial Antidopatge, amb seu a Paris, que és l'organisme que vetlla pel rigor i la indicada evolució de la tecnologia necessària per detectar les vulneracions de la normativa establerta, tenint en compte que la Dra. Ventura és membre del seu Comitè Científic.

En el moment actual, el Laboratori necessita una destacada gestió del màrqueting per aconseguir els encàrrecs de fer els anàlisis a nivell internacional, doncs la resta de laboratoris esdevenen els seus competidors naturals. Cal considerar el gran desconeixement del teixit esportiu català de l’existència i qualitat d’aquest laboratori.

Pere Sust afirma que “el Laboratori Antidopatge de Catalunya és una joia que el teixit català ha de recolzar. L'esport espanyol genera la necessitat d'uns 5.000 anàlisis anuals, que haurien d'estar més ben repartits, però per poc que el considerem dins el marc d'un esport net, podria créixer molt més i situar-se per sobre dels 15.000 anàlisis i altres funcions que el podrien ajudar. Actualment desenvolupen tasques dedicades bàsicament a l'esport d'èxit, els controls i carnet biològic dels seus esportistes, però podrien fer més activitats com la formació d'entrenadors i monitors i la recerca continuada en la que estan treballant. Es detecta una manca d'informació per part dels esportistes, com per exemple que les mostres és guarden 10 anys i si en un primer moment, surt negatiu, no és pot descartar que, si existeix dopatge per petit que sigui, al cap d'uns anys amb els nous materials es podria detectar, com ha passat en alguns casos, originant les desqualificacions corresponents. Cal pensar que la presència d'una aspirina en una piscina olímpica amb els sistemes actuals és detectada”.

Des de l’ACGEP volem reconèixer públicament la gran tasca realitzada pel Laboratori Antidopatge de Catalunya i agrair-los la seva atenció i consideració en la invitació i visita a les seves instal·lacions.

Per a més informació sobre el Laboratori Antidopatge de Catalunya poden adreçar-se a https://www.imim.cat/ofertadeserveis/laboratoriantidopatge.html

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP