Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > Entrevista al Gerent de l'ACGEP, reconegut entre els millors Dirigents Gestors a la Nit del Dirigent 2024 de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport (ACDE)

Entrevista al Gerent de l'ACGEP, reconegut entre els millors Dirigents Gestors a la Nit del Dirigent 2024 de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport (ACDE)

04/03/2024

Marc Vilabrú Noró, és Gerent-Tècnic d'Esports de l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar, Gerent de l'ACGEP i membre de la Taula de Treball de Gestors i Tècnics Esportius del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Des de l’ACDE, es premia cada any els companys que, a criteri del jurat d’elecció i d’acord amb les propostes rebudes, s’han fet mereixedors dels guardons tradicionalment establerts com el Premi al Dirigent de Club, Dirigent de Federació, exDirigent de Club, exDirigent de Federació i Dirigent Professional, així com el Premi de Periodisme Esportiu de Televisió i Premi de Periodisme Esportiu de Premsa Escrita.

El passat divendres 1 de març, Marc Vilabrú Noró, va ser distingit entre els millors Dirigents Gestors a la Nit del Dirigent 2024 organitzada per l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport.

Marc Vilabrú Noró, és Llicenciat en CAFE a l'INEFC de Lleida, Postgrau en Gestió Esportiva Municipal per la UB i Màster en Gestió Esportiva per la Universitat de Lleida, Gerent-Tècnic d'Esports de l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar des de l'any 1999, soci de l'ACGEP des de l'any 2001, membre de la Taula de Treball de Gestors i Tècnics Esportius del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre des del 2020 i Gerent de l'ACGEP des de l'any 2023.

Des de l'ACGEP hem volgut parlar públicament amb ell per compartir la seva experiència amb gestores i gestors esportius de Catalunya:

ACGEP: Hola Marc, enhorabona pel premi rebut. Què suposa per a tu aquesta distinció?

Marc Vilabrú: Hola, moltes gràcies. En primer lloc suposa una inesperada sorpresa; un humil gestor esportiu d'un municipi petit com L'Ametlla de Mar difícilment s'espera un reconeixement a nivell català pel desenvolupament de la seva professió i, en el meu cas, alhora passió. En segon lloc, per a mi, suposa un reconeixement a tots els gestors i gestores esportius municipals de petites poblacions que sovint de forma anònima desenvolupen amb diligència aquesta fantàstica professió per la que cap cicle, grau o postgrau et prepara totalment més enllà de l'experiència i el creixement en equip.

ACGEP: Com definiries la Gestió Esportiva en un petit o mitjà municipi?

Marc Vilabrú: Sobretot la definiria com a diversa i adaptada; no hi ha coneixements tècnics o fórmules vàlides per la gestió esportiva de tots i cadascun dels municipis; com en tot a la vida, cal planificar de forma estratègica analitzant molt bé el context i la idiosincràsia de cada entorn i formular objectius graduals i adaptats, i tenir molt clar que la consecució  més propera dels mateixos normalment mai coincideix amb la línia recta. La Gestió Esportiva no està lliure d'entrebancs i s'ha d'entendre com un àmbit on conflueixen interessos molt diversos i de vegades allunyats. El més important és ser empàtic amb tots ells argumentant però el posicionament del gestor esportiu envers la defensa de l'interès general i, en ocasions, de la normativa vigent aliena a la seva voluntat.

ACGEP: Comentes que no hi estudis que et preparin totalment per desenvolupar la professió de la Gestió Esportiva; quina és doncs la teva visió al respecte?

Marc Vilabrú: Bé, suposo que cada experiència i context poden ser diferents, però la Gestió Esportiva abasta àrees molt diverses i sovint transversals de les que cal tenir nocions per afrontar el nostre dia a dia, com la gestió de les persones, la gestió econòmica i financera, la concepció i gestió d'espais d'ús fisicoesportiu i d'equipaments específicament esportius, el disseny i desenvolupament de programes fisicoesportius, l'organització d'activitats i esdeveniments, el coneixement jurídic dins l'àmbit de l'esport, el procediment administratiu, la comunicació i el màrqueting,..., entre d'altres habilitats personals necessàries com el lideratge, la comunicació amable i assertiva, la gestió i control emocional, l'empatia i moltes altres que mai acabes de dominar. La meva fórmula és la formació continuada tant en continguts específics com transversals, mantenir la mentalitat oberta a aprendre de tothom i, una de les coses que més m'ha aportat: el corporativisme; en els meus inicis l'ACGEP, amb la seva formació continuada i els espais de networking, em van i segueixen fent-me créixer com a professional i com a persona.

ACGEP: Comentes que en el teu cas, l'ACGEP et va ser d'ajuda; què creus que aporta el corporativisme en l'àmbit de la Gestió Esportiva?

Marc Vilabrú: Sobretot et permet parlar amb persones que conviuen amb situacions i/o problemes semblants als teus i que, en ocasions ja han afrontat o resolt. També comporta debat, reflexió i formulació de respostes que, si som capaços d'articular de forma conjunta, es carreguen de major legitimitat en la seva aplicació davant postulats individuals de cada gestora o gestor esportiu. La recerca de solucions corporatives sovint enriqueix considerablement el resultat atenent el valor afegit i la perspectiva diferencial de cadascun dels seus membres. Això ens va ajudar molt durant la recent pandèmia del COVID19 i en molts altres temes que surten cada dia i que no estan degudament regulats o legislats. A banda de tot això es troba un sentiment molt arrelat a la condició humana que és el de pertinença; em considero Gestor Esportiu i les associacions de professionals que em representen són l'ACGEP i l'ACDE.

ACGEP: Durant la pandèmia del COVID19 a la província de Tarragona vau viure una experiència de treball corporatiu en aquesta direcció que comentaves; com va anar tot allò?

Marc Vilabrú: Bé, ens trobàvem en un context incert i canviant, on la normativa era diversa i complexa, més encara per a les entitats esportives i les persones usuàries de les activitats, equipaments i serveis fisicoesportius. Va ser en aquesta difícil situació quan un grup de tècniques i tècnics esportius municipals vam constituir l'encara vigent Taula de Treball de Gestors i Tècnics Esportius del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i entre tots vam ser capaços de simplificar la normativa mitjançant l'elaboració de "checklists" que facilitaven a les entitats l'acompliment de les nombroses normatives que calia considerar per a promoure un entorn segur dins la pràctica fisicoesportiva. Aquest treball va transcendir arreu de Catalunya i va ser una experiència molt enriquidora que ha donat continuïtat a un treball cooperatiu que mantenim a data d'avui i que, particularment penso, té molt a dir en el reconeixement que m'ha fet l'ACDE a la Nit del Dirigent 2024.

ACGEP: Canviant a la teva parcel·la professional com a Gestor Esportiu Municipal a L'Ametlla de Mar, de què te'n sens més orgullós?

Marc Vilabrú: El que més m'enorgulleix sens dubte són les relacions personals que hi he fet dins l'equip de treball; allà hi vaig conèixer la meva actual companya de vida personal i professional i uns companys i companyes que durant molts anys han estat la meva família i, tot i que alguns ja no hi són, sempre formaran part de l'equip d'esports; el sentiment i satisfacció emocional del bon treball en equip plasmat en la consecució d'un sistema esportiu amb multitud d'activitats i esdeveniments esportius reconegut per la ciutadania és un objectiu assolit que em complau per sobre de tot.

Altres fites com el pas del primer pressupost de l'Àrea d'Esports l'any 2000 d'uns 12.000€ als més de 800.000€ actuals, la tramitació per a la consecució d'ajuts per a la construcció de la Piscina Coberta o les Pistes de Pàdel Cobertes, l'experiència de concepció i creació de la nova Zona Esportiva Municipal de L'Ametlla de Mar o la implantació del Programa Multiesports per a evitar l'especialització esportiva prematura per a infants d'entre 5 i 9 anys, em fan sentir que professionalment he posat el meu granet d'arena per a contribuir a l'avenç del sistema esportiu a L'Ametlla de Mar. 

ACGEP: I hi ha alguna cosa que canviaries o faries d'una altra manera?

Marc Vilabrú: Pot semblar eteri, però sens dubte invertiria més temps i esforços en la formació i desenvolupament d'habilitats personals i emocionals; quan estàs a la "pista" com a monitor o entrenador sovint reculls l'escalf de les persones en forma d'agraïments diversos, però quan passes al "despatx", en el rol de gestor esportiu, ningú t'avisa que la teva tasca professional, amb intenció de preservar l'interès general, pot generar desavinences per part de persones que defensen legítimament els seus interessos o els de les seves entitats. Cal estar preparat mental i emocionalment per aquestes situacions, saber separar el professional del personal, aprendre a gestionar les emocions pròpies i actuar en tot moment guiat per principis ètics i professionals, convençut de les "bones intencions" de cadascuna de les recomanacions o decisions realitzades i sota la premissa i convenciment d'actuar sempre en la direcció de ser "una bona persona" i no perdre de vista i millorar cada dia aquest objectiu principal que personalment m'he fixat.

ACGEP: Però tot i el que comentes, t'ha arribat aquesta distinció per part de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport; com et sents amb aquest reconeixement?

Marc Vilabrú: Per a mi és tot un honor, més encara venint de qui ve; l'ACDE és una associació de dirigents de l'esport que aglutina i desborda coneixement i experiència en Gestió Esportiva. He tingut la gran sort de poder aprendre, escoltar i debatre amb el seu President, Pere Sust, alhora Directiu de l'ACGEP, al que estaré eternament agraït i m'inspira com a model a seguir. Conjuntament amb Juan Andrés Hernando, Juanjo Rovira i Vicente Javaloyes, els considero els meus "pares" de la Gestió Esportiva. Escoltar-los, sempre em fa créixer personal i professionalment i me'n fa adonar, del molt que em queda encara per aprendre, no només de la nostra professió, sinó de la vida mateixa.

Per a mi, aquest i qualsevol reconeixement, és aquell copet a l'esquena que hom necessita per a reafirmar-se i seguir caminant amb un somriure que de vegades es desdibuixa, però que amb passió, perseverança i vocació de servei, torna a aparèixer amb major força i motivació. Mai arriba tard i, en el meu cas, m'encoratja no només a seguir desenvolupant la meva professió amb la deguda diligència sinó a compartir coneixements amb la resta de gestores i gestors esportius professionals. El considero un reconeixement extensible a les moltes i molts gestors esportius de petites poblacions o entitats que desenvolupen anònima i vocacionalment la nostra professió perseguint la millora de la qualitat de vida de les persones a través de l'activitat física i l'esport, fet que per a mi s'ha convertit professionalment en un objectiu de vida.

Vull dedicar la distinció rebuda a totes les companyes i companys de l'Àrea Municipal d'Esports de l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar, de la Taula de Treball de Gestors i Tècnics Esportius del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, de l'Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals, als meus companys i amics de l'INEFC Lleida i, molt especialment, a la meva família que sempre ha estat al meu costat en els bons i els mals moments. A tots ells, moltes gràcies. Va per vosaltres !!!

ACGEP: Des de l'Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals volem donar-te públicament la nostra més sincera enhorabona i encoratjar-te a seguir treballant en i pel sector. Moltes felicitats Marc!

 

FOTOS: Font ACDE

Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP